5 tipp – Így vágj bele a lakberendezésbe!

5+1 tipp – Így vágj bele a lakberendezésbe!

2018. január 10. - Horizont Stúdió

A lakás felújítása sosem zökkenőmentes. De van néhány sarkalatos pont, amit érdemes átgondolni, mielőtt nekikezdünk!

 termeszetes.jpg

1. TERV

Mindig tervezd meg előre mit szeretnél, még akkor is, ha végül totál mást csinálsz. Így legalább egyszer végiggondoltad, leírtad, lesz mit módosítani. Főleg azt kell eldönteni, hogy tényleg csak berendezésről van-e szó, vagy felújítási munkálatokra is szükség van. Ez lehet komplett, vagy csak egy egyszerű tisztasági festés. Ha teljes felújítás lesz, akkor még inkább gondold át, hogy minek hol lesz a helye, így a világítást már eleve úgy tudják a szakemberek megoldani. Természetesen ide tartozik a burkolatok színének és anyagának kiválasztása is és persze az is, hogy ezt ki fogja megcsinálni?!

2.  MÉRETEK

Otthon mindent faltól falig mérj le, sarkokat, magasságokat, beugrókat, ablakok méretét. Legegyszerűbb, ha egy kézi rajzot csinálsz, 1:50-es méretben, így jól láthatóak az arányok! Írd rá a méreteket, és ez mindig legyen kéznél. Én úgy is szoktam, hogy lefotózom a telelefonommal, így bármikor vissza tudom keresni :).

A mérőszalagot se felejetsd otthon! Sok nagy áruházban van, de az maximum csak 1 méteres, nem praktikus.

3. ANYAGIAK

Mindenkinek van egy keretösszege, amibe bele kell férnie. Néhány bolt után már lesz némi kép az árakról, így lehet azon gondolkodni, hogy milyen bútordarabra mennyit fordítasz. Jó tanács: ha megtalálod álmaid kanapéját, ne 20.000 Ft-on múljon, hogy megveszed-e! Válaszd, amit szeretnél, azt a pénz meg majd máshol megspórolod, vagy valamit később veszel meg!

Ha nagyobb munkálatokra is szükség van, ami szakembert igényel, akkor kérjünk legalább 2-3 helyről árajánlatot. Tapasztalatból tudom, hogy nem mindig az a legszerencsésebb, ha ismerős végzi el, sőt! A kivitelezésnél feltétlenül térjünk ki részletesen a költségekre és az időbeni keretekre is!

4. INSPIRÁCIÓK

Ezt már a felújítás előtt is elkezdheted. Képek ötletek, hangulatok, színek gyűjtése újságokból, internetről. Itt két fontos dolgokra hívnám fel a figyelmet:  1. lehet, hogy sok stílus fog tetszeni, akár a modern is, akár a klasszikusabb is. Mielőtt bármit megvennél, várd meg, merre húz a szíved és azt válaszd. 2. Elképzelhető, hogy amit interneten találsz (pl: pinterest.com), azt itt, Magyarországon nem lehet kapni. A bútorboltok választéka elsőre soknak tűnik, de valójában elég sok az átfedés. A nagyobb áruházak kínálata nagyon hasonlít színben és árban is, az egyedi bútorboltokban pedig inkább az ár az, amit tudnod kell, hogy mekkor a kereted, mert azok jóval drágábbak. A jó hír az, hogy már szinte majdnem mindent el tudnak készíteni, vagy meg tudnak rendelni itthon is, tehát nincs lehetetlen, csak némi utánajárást igényel.

5. FUNKCIÓ

A stílus mellett figyeljünk arra is, hogy funkcionálisan minden meglegyen. Jusson elég hely a tárolásra, ruháknak, könyveknek, edények...stb. Mert bármilyen szép is a helység, ha nem tudjuk jól használni.

+ 1 tipp

Mindig a nagy dolgokkal kell kezdeni. Természetesen inspirálhat egy kép vagy lámpa, vagy dekorációs tárgy, de fontosabb, hogy a domináns darabok meglegyenek. Ha fordítva szeretnéd, mert annyira elvarázsolt egy-egy kiegészítő, hogy azokhoz hangolod a szobát, akkor a nagyobb bútorokból semlegesebb színűt és formájút válassz. Így ha később változik az ízlésed, a nagy dolgok maradhatnak és a dekorációt cseréled csak le :).

A lényeg: ne félj és ne add fel!!! Lehet, hogy elhúzódik, lehet, hogy drágább lesz, mint ahogy eredetileg gondoltad, de a TIÉD, és ha kész lesz, meglátod majd, hogy megérte! 

Sok sikert és kitartást kívánok:

D. Lukács Ági

www.lakasberendezo.hu

www.homestaging-budapest.hu

info@lakasberendezo.hu